Over Laura de Grave

Laura de Grave is presentator, culinair journalist en kookboekenauteur. Als presentator presenteerde ze o.a. Lekker Lokaal (2 seizoenen 2019/2020) en Heerlijk Oostenrijk (2023) voor tv-zender 24Kitchen. Als culinair journalist werkte zij o.a. voor Jamie Oliver magazine, Foodies magazine, Allerhande en Algemeen Dagblad. Zij schreef diverse boeken, waaronder het ‘Amsterdam kookboek’, het ‘Nederland kookboek’, 'Lekker lokaal' en 'Natuurlijk Oostenrijk’.

Op deze website vind je haar portfolio en kookboeken. Bel of mail graag als je denkt dat Laura iets voor je kan betekenen!

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Pippi Langkous haar motto staat me op mijn lijf geschreven. Toen ik in 2013 mijn vaste baan bij Uitgeverij Prometheus aan de wilgen hing, had ik één droom: ik wilde schrijven over eten. Schrijven kon ik wel - ik had Nederlands gestudeerd. Omdat ik geen chef was, besloot ik om ‘een kijkje in de keuken’ te nemen bij restaurants en ambachten. Zo kon ik leren en schrijven tegelijkertijd.

Zo stond ik bijvoorbeeld twee nachten in een bakkerij te werken, beende ik samen met een slager een half varken uit en stond ik in diverse restaurantkeukens - van sterrenrestaurant tot Surinaamse toko - waar ik vanalles leerde over eten in de praktijk. Ik weet nog heel goed de allereerste keer dat ik een restaurant in liep. Het zweet stond op mijn bovenlip, en met trillende knietjes vroeg ik of ik een dag mee mocht lopen.

Gelukkig werd de deur overal, waaronder bij Jamie Oliver magazine, wagenwijd open gezwiept en werden mijn verhalen geweldig ontvangen. In de jaren die volgden, was mijn freelance loopbaan een grote achtbaan, met lekker veel loopings (gelukkig ging ik nooit écht over de kop) en een grote hoeveelheid aan heel diverse opdrachten. Van interviews en reportages tot lesboeken voor leerling-chefs, waardoor ik de chefsopleiding die ik nog miste in de praktijk leerde door allerlei experts op verschillende vakgebieden te interviewen.

Toen ik werd opgebeld door een uitgever om een eigen Amsterdam Kookboek te maken, dacht ik: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!” Zo doorkruiste ik op mijn fiets de hoofdstad, kookte ik authentieke recepten met Amsterdamse chefs en schreef ik de verhalen erachter op. Toen dit kookboek een groot succes werd, grapten de fotograaf en ik over een vervolg. Omdat ik net op dat moment mijn motorrijbewijs aan het halen was, riep ik enthousiast: “Een kookboek over eten in Nederland, op een elektrische motor!” Ook dat had ik nog nooit gedaan, dus daar ging ik. Twee jaar lang reed ik door Nederland, op zoek naar lokale producten en gerechten.

Hierna begon, naast werken voor opdrachtgevers zoals Allerhande en bol.com, ook gelijk mijn presenteer-carrière: ik presenteerde de serie ‘Lekker lokaal’ voor 24Kitchen. Tijdens de Corona crisis bracht ik mijn gelijknamige kookboek Lekker lokaal uit, waarin ik laat zien welke prachtige producten we allemaal in Nederland hebben, waar je die koopt en wat voor heerlijke gerechten je daarmee thuis kunt maken.

Het liefste ben ik op pad op mijn motor en ga ik naar de leukste boeren, vissers en ‘geheime’ adresjes waar de lekkerste lokale producten worden gemaakt. Voor mij zijn deze uitstapjes door het Nederlandse landschap het leukste wat er is. Met mijn voet in het gaspedaal maak ik een S-kronkel van geluk, toeter ik en gil ik ‘Wiehoeeeee’ terwijl er in geen velden of wegen iemand te bekennen is.

Naast lokale boeren en producenten in Nederland, reis ik ook graag naar andere landen, waar ik graag kennis opdoe over duurzaamheid, biologische landbouw en korte voedselketens en de lekkerste adressen, producten en gerechten opzoek. De avonturen die ik hier beleef en inspiratie die ik hier opdoe, deel ik graag. Zo schreef ik bijvoorbeeld het kookboek Natuurlijk Oostenrijk, en presenteerde ik de tv-serie Heerlijk Oostenrijk voor 24Kitchen.

Spring je bij me achterop?

Liefs, Laura